Jakou zvolit výšku a hloubku kuchyňské linky
Při pořizování nové kuchyňské linky se mnoho lidí řídí především osobním vkusem. Vzít v úvahu je však třeba také praktickou stránku věci – tedy samotné rozmístění nábytku v kuchyni a její ergonomii. Výška a hloubka kuchyňské linky totiž ovlivňují efektivitu i komfort při vaření, přípravě pokrmů i mytí nádobí. Jaká je tedy ideální výška kuchyňské linky a na co si dát při jejím výběru pozor? Dozvíte se v tomto článku.
Výběr kuchyňské linky s sebou nese mnoho otazníků. Jen správné navržení výšky a hloubky linky vám zajistí, že se budete v kuchyni cítit dobře, nebudete se při vaření hrbit, nebo naopak zvedat ruce příliš vysoko, z čehož vás brzy budou akorát bolet záda, a pobyt v kuchyni se tak stane nepříjemnou záležitostí.
Výška kuchyňské linky versus výška postavy
I když u standardních modelů určuje výšku kuchyňské linky norma, měli byste ji vždy uzpůsobit výšce postavy, která ji bude nejčastěji využívat – pamatujte, že se jedná vlastně o jakýsi pracovní nástroj, který vám usnadní (nebo při nevhodně zvoleném modelu naopak ztíží) vaření a přípravu pokrmů. Nejčastěji se setkáte s modely linek, jejichž výška pracovní plochy se pohybuje v rozmezí 80–95 cm. Obecně byste měli při přizpůsobování výšky kuchyňské linky výšce postavy uživatele vycházet z následujících údajů:
Výška postavy (v cm) | Výška pracovní desky (v cm) |
150–160 | 80–82 |
160–170 | 85–86 |
170–180 | 90–91 |
více než 180 | 94–95 |
Pro optimální přizpůsobení výšky linky v kuchyni doporučujeme provést zásadní ergonomické pravidlo: postavte se rovně k lince, ohněte ruku v lokti do pravého úhlu a zkontrolujte vzdálenost mezi vaší ohnutou rukou a pracovní plochou. Optimální vzdálenost je 15 cm, přijatelný rámec je pak 5–20 centimetrů, jelikož je předpoklad, že kuchyň bude využívat více uživatelů a také při různých činnostech může být vyhovující různá výška.

Praktický tip pro umístění mycí a varné zóny
Důležité je ještě upozornit, že výška kuchyňské linky nemusí být v jedné rovině a jednotlivé zóny se mohou výškově lišit.
- Zatímco pro pracovní desku byste měli volit výšku dle tabulky výše, varná zóna (sporák či varná deska) může být umístěna o 10 centimetrů níže. Tím budete mít lepší přehled nad obsahem v hrncích a pánvičkách a zároveň si usnadníte přípravu pokrmů i manipulaci s těžkým nádobím.
- Mycí zónu je pak naopak vhodné umístit o 10–15 cm výš než je pracovní deska – budou se vám tak lépe umývat suroviny na vaření i nádobí, aniž by vás bolela záda. Ideální výšku dřezu zjistíte tak, že se postavíte k lince, dlaně položíte na dno dřezu a záda by měla zůstat rovná.
Hloubka kuchyňské linky závisí na volném prostoru i spotřebičích
Stejně jako není dobré volit standardní výšku kuchyňské linky, není vhodné sáhnout po prvním provedení z hlediska hloubky. Standardní hloubka kuchyňské linky je 60 centimetrů, roli však hraje i rozmístění kuchyně a použití spotřebičů. Například u středového kuchyňského ostrůvku se může jednat až o 120 cm, což vám poskytne dostatek prostoru pro manipulaci se surovinami i pro umístění drobných spotřebičů.

U běžné kuchyňské linky by hloubka neměla přesáhnout 70 cm – pak už byste měli horší přístup do horních skříněk (plánujete-li kuchyni bez horních skříněk, můžete zvolit i širší variantu). Při výběru hloubky kuchyně však nezapomeňte zohlednit také volný prostor před samotnou kuchyňskou linkou, který by měl být alespoň 100–110 cm, abyste se před ní mohli bez problémů pohybovat a obsluhovat vše potřebné.
Pokud plánujete do linky zakomponovat vestavné spotřebiče, nezapomeňte je při výběru hloubky kuchyňské linky taktéž zohlednit – nesprávně zvolený rozměr linky by mohl zapříčinit, že by spotřebiče byly buď takzvaně utopené, nebo by z linky naopak vyčnívaly. Pokud si chcete být jistí, tak při pořízení vestavných spotřebičů a kuchyně od stejné značky je větší pravděpodobnost, že je vše dopředu promyšleno a správně zakomponováno.
Horní skřínky volte vždy mělčí, aby nepřekážely
I když hloubka spodních skříněk může být rozmanitá, pamatujte na to, že horní skříňky je třeba volit mělčí (standardně cca 35 cm) – v opačném případě by vám totiž zasahovaly do prostoru pracovní plochy a nepříjemně by překážely při přípravě pokrmů či mytí nádobí.
Kromě samotné hloubky je důležitá také vzdálenost horních skříněk od pracovní desky – standardně bývají umisťovány ve výšce 50–52 cm od horní hrany pracovní desky, přičemž jejich samotná výška bývá od 70 do 90 cm. Při výběru opět zohledňujte především výšku své postavy, či postavy nejčastěji užívající kuchyň – důležité je, abyste do skříněk pohodlně dosáhli.
Délku kuchyňské linky přizpůsobte prostoru
Zatímco výška a hloubka kuchyňské linky jsou dány především uživatelem kuchyně, při výběru délky je třeba zohlednit proporční možnosti místnosti. Pro pohodlnou přípravu pokrmů byste měli mít k dispozici alespoň 70–120 cm dlouhou pracovní desku – a k tomu navíc mycí a varnou zónu.

Otevřená versus uzavřená kuchyň a odlišnost parametrů linky
Co se týká samotných rozměrů výšky a hloubky, nejsou standardně ovlivněny tím, zda máte otevřenou, nebo uzavřenou kuchyň. V obou případech byste měli dodržovat pravidlo ergonomie a dostatku volného prostoru před linkou. Na co byste však měli především u otevřené kuchyně myslet, je kvalitní digestoř u sporáku pro odvod pachů, jejíž spodní hrana by se měla nacházet alespoň 65 cm nad elektrickým, resp. 75 cm nad plynovým varným centrem.
Při renovaci kuchyně správně měřte a plánujte
Pokud se rozhodnete renovovat kuchyňskou linku, je nezbytně důležité správné plánování a měření.
- Nakreslete si plánek místnosti, ve kterém si jasně vyznačíte odpady či rozvody vody, elektřiny a případně i plynu – linku totiž budete muset přizpůsobit jim, případně bude nutné zrekonstruovat i samotné rozvody. Pomoci může také zajít si do kuchyňského studia, kde vám udělají 3D návrh kuchyně zdarma.
- Následně je velmi důležité rozplánovat nejen rozmístění samotné linky, ale především spotřebičů. Už předem je nutné znát jejich přesné rozměry a naplánovat jejich rozmístění prakticky a účelně. Rozmyslete si, zda budete do linky zakomponovávat vestavné spotřebiče, nebo budete mít volně stojící myčku, troubu a další spotřebiče, a zkontrolujte, zda pro ně máte k dispozici připojení (přívod vody/plynu, odpad, zásuvky s dostatečným napětím atd.). Důležité je, abyste vše měli pohodlně na dosah ruky, přičemž nejvytíženější oblastí je „magický trojúhelník“ mezi lednicí, sporákem a dřezem. Kuchyňskou linku lze nakonfigurovat v nejrůznějších variantách, přičemž vždy je třeba zohlednit dispozice místnosti a praktičnost využití.
- Varnou zónu nesituujte do rohu místnosti, ale oddělte ji z každé strany min. 50 cm volné pracovní plochy.
- Nezapomeňte při plánování zohlednit také dostatečné osvětlení pracovního prostoru.
Doporučení na závěr
Vzhledem k tomu, že pořízení kuchyňské linky není levnou záležitostí a sloužit by vám měla dlouhá léta, pamatujte na to, že její správný výběr je základ. Jen ergonomické provedení s dodržením správných rozměrů i účelným rozmístěním vám zajistí, že se vám u ní bude pohodlně pracovat. Nejste-li si jisti, zda si zvládnete kuchyňskou linku správně navrhnout či vybrat vhodnou velikost sami, obraťte se na specialistu – ušetříte si tak spoustu budoucích problémů.