Bezezbytková dieta

Název této diety ve většině lidí okamžitě vyvolá pocit, že mají sníst všechno, co mají na talíři. Ve skutečnosti je to ale trochu jinak. Bezezbytková dieta je léčebnou dietou, kterou bychom našli i v nemocničním dietním systému pod číslem 5. Ordinuje se lidem, kteří trpí střevními záněty či poruchami. Jaký je účel této diety? A jak by měl vypadat jídelníček bezezbytkové diety?

Co to je bezezbytková dieta a k čemu slouží?

Hned na začátku je potřebné říci, že bezezbytková dieta není určena k hubnutí.

Kvůli nízkému množství vlákniny v jídelníčku se k tomu vůbec nehodí. Jde o dietu s terapeutickými účinky, která bývá předepisována v případě střevních zánětů, střevního ileu, po operacích střev nebo před kolonoskopií. Dlouhodobě ji často drží lidé trpící Crohnovou chorobou.

Své pojmenování dostala podle toho, že ve střevech člověka nezanechává žádné zbytky, které by je mohly zatěžovat. Bezezbytková dieta tak má za úkol vyčistit lidská střeva. Jí se při ní pouze taková jídla, která jsou lehce stravitelná (sem ale rozhodně nepatří vláknina, která je sice zdraví prospěšná, ale těžce stravitelná – dieta její příjem proto výrazně omezuje). Omezen je také příjem tuků.

Dále bezezbytková dieta striktně omezuje také formu přípravy jídel. Nesmí se konzumovat smažená či grilovaná jídla, ani ta pečená v oleji. Přípustnými způsoby jsou pouze vaření, dušení a pečení bez jakéhokoliv tuku. Všechno jídlo musí být uvařeno či udušeno do měkka (tvrdší křupavá jídla se hůře tráví). V případě, že je při přípravě jídla nutné použít tuk, doporučují se tuky rostlinné.

Díky těmto omezením je bezezbytková dieta dost nízkotučná. Lze tak s její pomocí také mírně zhubnout, ale redukce hmotnosti je dost omezena kvůli nedostatečnému množství vlákniny. Nemá proto žádný smysl, aby zdravý člověk zkoušel držet bezezbytkovou dietu kvůli hubnutí. Vláknina je navíc také „uklízečkou střev“, která se stará o pořádek v nich, zdravý jedinec tak nemá žádný důvod, proč by jí ze svého jídelníčku měl vyřazovat.

Co smím a co nesmím jíst?

Kromě způsobů úpravy jídla bezezbytková dieta stanovuje samozřejmě také přípustné a nepřípustné potraviny. Obecně by šlo říci, že do jídelníčku nepatří nic tučné, nadýmavé, výrazné kořeněné, smažené či tvrdé.

Co tedy do svého jídelníčku můžete zařadit? Měl by mít dostatek libového masa bez jakýchkoliv tuků. Ať už je to maso hovězí, kuřecí, vepřové, telecí nebo ryba, jde spíš o jeho stav než druh – musí obsahovat co nejméně tuků. Jako přílohu lze zvolit klasiku téměř bez omezení (bramborová kaše, rýže, těstoviny), vyhnout se musíte pouze kynutým knedlíkům.

U polévek je potřebné co nejvíce minimalizovat obsah tuků, a navíc je také potřebné vše vařit pořádně do měkka. Do jídelníčku tak lze zařadit široké spektrum polévek, nejšetrnější je ale rozhodně vývar z libového masa.

U sladkých jídel, jakými jsou žemlovka, ovocné knedlíky a tak podobně, omezení ve výběru jídel není, musíte ale dbát na vhodné množství cukru či sladidla. Výrazně přeslazené potraviny mohou střevo dráždit.

U zeleniny a ovoce je to složitější. Zelenina je ideální vařená nebo dušená, v syrovém stavu musí být zbavena slupek, případně také nakrájena nebo rozmixována. Z ovoce lze syrový konzumovat také pouze banán, vše ostatní musí být zbaveno slupek a nejlépe nakrájeno. Ideální je pak kompotované měkké ovoce, naopak naprosto nevhodné zase sušené ovoce.

Konzumovat se vůbec nesmí taková zelenina, která nadýmá nebo která by mohla dráždit trávicí trakt. Patří sem cibule, česnek, luštěniny, zelí, pór, ředkvičky, okurky, kukuřice či paprika. Všechny tyto potraviny je tedy potřebné při bezezbytkové dietě z jídelníčku vyřadit.

Z kategorie mléčných výrobků lze konzumovat pouze ty nízkotučné.

Co se týče pitného režimu, platí 2 omezení. V žádném případě se při bezezbytkové dietě nesmí požívat alkohol. Zakázána je také perlivá voda. Vhodnými tekutinami tak jsou čaj, šťáva nebo voda.

Dále pak zákazy platí pro jakékoli tuky a tučné potraviny, nadýmavé potraviny, tvrdé potraviny s vysokým obsahem vlákniny, kořeněné přísady do jídel, vejce, ořechy, mléko. Konzumovat se nesmí ani hořčice či kečup. Zapovězena je také tatarka nebo majonéza.

Jídelníček je potřebné striktně dodržovat. I při jediném porušení by některé složky jídel mohly napáchat velké škody (například luštěniny). Vypadá sice brutálně, pořád je ale výběr z povolených jídel dost široký a přijímaná strava tak bude pestrá.

Jaké má bezezbytková dieta výhody a nevýhody?

Hlavní výhodou bezezbytkové diety je bezesporu fakt, že dbá na zdraví střev a udržuje je v co nejlepší možné kondici. Střeva také důkladně vyčistí.

Další výhodou může pro někoho být fakt, že dieta je ve vysoké míře nízkotučná. Lze tak s ní také docílit mírného úbytku na váze.

Dieta má sice řadu omezení, ve výsledku má ale člověk, který jí drží, stále možnost stravovat se pestře. Výběr z povolených jídel je dostatečně široký. Pro někoho bude nevýhodou spíše fakt, že dieta striktně omezuje povolené způsoby přípravy jídel. Přípustné jsou pouze dušení a vaření. Pro někoho, kdo byl zvyklý na smažená a kořeněná jídla, bude bezezbytková dieta určitě dietou velmi těžkou.

S touto dietou se ale samozřejmě pojí také nevýhody. Dost omezuje příjem mléka, což má za následek snížený příjem vápníku. Tělu se nebude dostávat ani vlákniny, kterou potřebuje z několika důležitých důvodů. Dále pak může docházet také k poklesům hladin jednotlivých minerálů a vitamínů.

Rate this post

Podobné příspěvky