Co je to Kombucha a jak vybrat nejlepší

Pozitivní účinky nápoje kombucha zná lidstvo již tisíce let. Není tak divu, že v poslední době slaví tato fermentovaná lahůdka návrat v opravdu velkém stylu. Nejen, že se stává nedílnou součástí zdravého životního stylu, ale také se s ní stále častěji setkáme v barech, bistrech, restauracích i na policích supermarketů. Největší tajemství jejího úspěchu se však ukrývá ve skutečnosti, že si ji lze poměrně snadno připravit v pohodlí domova. Pojďme se proto společně podívat na zdravotní benefity tohoto fermentovaného nápoje, jeho případné negativní účinky i jeho domácí přípravu. Tak pojďme na to!

Co je to kombucha?

Kombucha, v českém přepisu také někdy kombuča, na první pohled pravděpodobně příliš lahodně nevypadá. Jedná se totiž o symbiotickou kolonii bakterií a kvasinek, které vypadají jako taková slizká, průhledná houba. Možná vás však při pohledu na tuto nevábnou hromádku slizu uklidní, že se nekonzumuje přímo tato houba, ale nápoj, který svou činností vytváří. 

Vzhled samotného nápoje se může lišit na základě délky fermentace i obsahu dalších surovin, jako je cukr a čaj. Obvykle se však setkáme s medovou až světle červenou barvou. S délkou fermentace a použitými surovanimi rovněž souvisí také výsledná chuť. Ta je typicky spíše sladkokyselá s typickou nakyslnou vůní, která je charakteristická pro fermentované a kvašené nápoje a potraviny.  

Jaké má přínos pro tělo?

O tom, že má kombucha blahodárný vliv na lidský organismus, není pochyb. Konkrétní účinky se však vždy odvíjí od již zmiňovaných použitých suroviny. Jednou z nich je kvalitní zelený či černý čaj. Ten má sám o sobě celou řadu zdravotních benefitů. V prvé řadě obsahuje zdraví prospěšné katechiny a polyfenoly, které mají poměrně silné antioxidační vlastnosti. Ty naše tělo ocení z hlediska oxidativního stresu, kterému jsme denně vystaveni, a který způsobuje stárnutí buněk. Kromě těchto látek čaj obsahuje také kofein, díky kterému se kombucha může stát zdravější náhradou kávy.

Pokud bychom se podívali na zdravotní přínosy samotného kvašení, které probíhá díky symbióze kvasinek a bakterií, opět nás čeká příjemné překvapení. Kvasnými procesy vzniká nejen nakyslá chuť, ale také celá řada organických kyselin, jako například jablečná, octová, mléčná, glukonová či glukonorová. Ačkoliv jsou tyto kyseliny z hlediska zdravé stravy poněkud přehlížené, hrají důležitou roli při regulaci krevního cukru, cholesterolu či střevní mikroflóry. Neméně důležité jsou i při regeneraci našeho pohybového aparátu.

A samozřejmě nemůžeme vynechat zmínku o mikroorganismech, které jsou nedílnou součástí výroby kombuchy. Právě obsažené bakteriální kmeny jsou důvodem, proč mnoho lidí vůbec zařazuje kombuchu do svého jídelníčku. Najdeme mezi nimi především prospěšné laktobacily či kvasinky z kmenů saccharomyces.

A nakonec nesmíme zapomenout také na zdravotní benefity obsažených enzymů a vitamínů, které vznikají v průběhu kvasného procesu. Z dlouhého výčtu prospěšných látek je tak asi zřejmé, že kombucha je nápoj napěchovaný zdravím, a to nejen našich střev a trávicí soustavy. Obecně lze říci, že kombucha:

  • pomáhá podporovat imunitní systém
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • podporuje mozkovou funkci
  • uklidňuje nervy
  • pomáhá při alergiích, kožních chorobách či revmatu
  • snižuje riziko onemocnění srdce
  • má silné antibakteriální a antioxidační vlastnosti
  • zlepšuje náladu

Může mít negativní účinky?

Jako taková kombucha žádné negativní účinky na naše zdraví nemá, přinejmenším nedošlo k jejich prokázání při medicínských studiích. Přesto existují skupiny lidí, které by se měli konzumaci či nadměrné konzumaci kombuchy spíše vyhnout. Jde především o osoby s vrozenými predispozicemi, kterým může hrozit laktázová acidóza. Pozor na nadměrnou konzumaci kombuchy by si měli dát také lidé užívající léky hormonální terapie. Ojediněle se může objevit alergická reakce. Kombucha vám pravděpodobně příliš nesedne také v případě, že vám neprospívají či nechutnají kyselé nápoje a potraviny.

Co je potřeba na přípravu kombuchy a jak se připravuje?

Pro přípravu kombuchy toho příliš nepotřebujeme. Základem je kvalitní sypaný čaj, který dodá kombuše lahodné aroma a chuť, a kombuchová kultura. Zatímco u čaje máme poměrně volnou ruku (zvolit můžete jak černý čaj, tak zelený či třeba oolong nebo bylinkový), vhodná kombuchová kultura je pro úspěšnou přípravu naprosto klíčová. Sehnat ji můžeme ve specializovaných obchodech či od nejrůznějších pěstitelů na internetových fórech.

Než se pustíte do přípravy, nachystejte si také vhodné nádoby a nástroje. Myslete především na to, že by neměly být z kovu, který kombuchovou kulturu ničí.

Následný postup už je snadný a sestává jen z několika málo kroků:

  1. uvařte 2 litry čaje a přidejte cukr (přibližně 150 gramů, dle chuti)
  2. nechejte čaj vychladnout na pokojovou teplotu
  3. přelijte čaj do nádoby, ve které bude probíhat fermentace (vyhněte se kovům!)
  4. do čaje vmíchejte přibližně šálek tekutiny, ve které je uložená kombuchová kultura
  5. vložte kombuchovou kulturu (světlejší stranou nahoru)
  6. nádobu zakryjte čistou utěrkou a upevněte provázkem nebo gumičkou
  7. umístěte mimo dosah přímých slunečních paprsků
  8. nechejte za pokojové teploty přibližně týden fermentovat

Nejčastější otázky 

Jak dlouho vydrží kombucha?

Pokud kombuchu uložíme do lednice, v chladu vydrží až několik měsíců. Po dopití kombuchy lze nápoj znovu připravit; stačí ke kombuchové kultuře a troše původního nálevu dolít nový čajový nálev. Abychom se vyhnuli plísni, je vhodné kulturu před založením nového nápoje opláchnout pod tekoucí vodou.

Obsahuje kombucha vitamíny?

Během fermentace v kombuše vzniká celá řada vitamínů. Za zmínku stojí především vitamíny B komplexu, zejména pak vitamín B3, B6, B, B12. Ty jsou důležité jak pro správné fungování nervové soustavy, tak zdraví našich nehtů, vlasů a kůže. Neméně užitečný pro naše zdraví je také obsažený vitamín C či kyselina listová.

Jak často pít kombuchu?

Přestože četnost pití kombuchy je čistě na nás, není vhodné překračovat denní doporučené množství. Záleží tak čistě na vás, zda si dávku vypijete najednou, či si ji rozdělíte do menších dávek v průběhu dne. Tento postup je však vhodný jako prevence překyselení či podráždění žaludku kyselostí kombuchy.

Kolik mohu vypít kombuchy?

Pokud užíváme kombuchu pro podporu zdraví při zdravotních obtíží, je doporučená dávka kolem 500 mililitrů denně, které bychom však měli vypít postupně během dne. V případě pouze preventivní konzumace je ideální jedna sklenička denně, tedy kolem 200 mililitrů. 

Nadměrné konzumaci kombuchy bychom se měli vyhnout zejména z hlediska kyselosti, která může uškodit zubní sklovině či podráždit žaludek. Konzumaci kombuchy by měly zvážit těhotné ženy, kterým je doporučována konzultace s lékařem (z hlediska obsaženého kofeinu). Alternativou je kombucha z bylinného čajového nálevu.

Kolik alkoholu obsahuje kombucha?

Při kvašení kombuchové kultury vzniká i malé množství alkoholu, které je však opravdu zanedbatelné, tedy okolo 0,5 až 1 %. Přesto není pití kombuchy doporučováno vyléčeným alkoholikům. Obsah alkoholu je nutné vzít v potaz také u dětí, kterým je vhodné dávat pouze polovinu denní doporučené dávky kombuchy.

Jak rozmnožit matku – kombucha?

Pokud máte doma kombuchovou kulturu, je poměrně snadné ji množit a následně například prodávat či se o ni podělit se známými a rodinou. Pro množení stačí odloupnout jednu vrstvu ze starší kombuchy (matky) a umístit ji do nového roztoku. Alternativou je odlití část roztoku staré kombuchy do čisté nádoby – na hladině se po určité době vytvoří nová kombuchová kultura. 

Dceřiné “houby” kombuchy se rovněž přirozeně objevují na hladině při fermentaci – je už na vás, zda ji necháte “srůst” s mateční houbou, či ji použijete k založení nové kombuchové kultury.

Rate this post

Podobné příspěvky