Vypěstujte si bylinkovou zahrádku u vás doma
Taky se vám stýská po letních pokrmech plných barevné křupavé zeleniny, salátech a masu zdobeném bylinkami, které jste chvilku předtím utrhli na zahrádce? Venku sice panuje zima, to ale neznamená, že si tyhle lahůdky nemůžete dopřát. Co si takhle vytvořit bylinkovou zahrádku doma?
Čerstvé bylinky nic nenahradí
Jasně, sice si můžete v létě bylinky nasbírat a nasušit, ale co si budeme povídat, sušené bylinky se těm čerstvým ani náhodou nevyrovnají. A nejde jen o to, že ztratili na krásné barvě, ani jejich chuť a vůně nejsou takové, jak si je pamatujete z léta. A nahrazovat je vegetou nebo jiným laciným kořením, na to rovnou zapomeňte.
Bylinková zahrádka je praktická i dekorativní
Čerstvé bylinky jsou v kuchyni vítané, a to nejen jako dochucovadlo, ale i jako ozdoba místnosti. Každé jídlo krásně provoní, potěší i na pohled. Zkrátka ho povznesou zase o level výš.
Mít po ruce čerstvé bylinky každý den, to je sen každého kuchaře. Když si je navíc sám vypěstuje a ví, že je nezaléval žádnou chemií, je pak radost dvojnásobná. Pěstovat je venku je ale v zimě nemožné, na řadu pak přichází květináče nebo truhlíky umístěné buď přímo v kuchyni, nebo na terase.
Kde všude mají bylinky svoje uplatnění?
- Bylinky se používají k dochucení různých pokrmů. Je jedno, zda jde o hlavní jídlo, polévku, pomazánku nebo salát, některé se dají použít i pro přípravu smoothie a koktejlů.
- Mnohé se dají využít i k přípravě léčivých čajů s nenahraditelnými účinky.
- Bylinky můžete usušit nebo zamrazit.
Jak si vytvořit vlastní bylinkovou zahrádku?
Domácího pěstování bylinek není proč se bát, většina bylinek, které se používají v kuchyni, nejsou nijak náročné na pěstování. Stačí jim najít správné místo, vhodnou nádobu a věnovat jim trochu své lásky a péče. Odmění se vám vůní a krásnou barvou, která rozzáří každý pokrm.

Tip číslo jedna: Nejprve si najděte místo, kde založíte zahrádku
Kdo má balkon nebo terasu, pro toho je volba asi jasná. Bylinkám se nejvíc daří venku, takže terasa je ideálním řešením. Kdo ji nemá, ten nemusí zoufat, zahrádku si vytvoříte klidně i v kuchyni.
Tip číslo dva: Budete potřebovat vhodnou nádobu a hlínu
Bylinky se dají pěstovat téměř ve všem, asi nejvhodnější je terakotový květináč s otvorem na dně. Oproti plastovým květináčům, které jsou dneska moderní, vytvoří bylinkám ideální prostředí pro růst, protože přebytečná vlhkost unikne jeho póry.
Co se zeminy týče, je na místě koupit zeminu s přídavkem rašeliny, která je bohatá na živiny a taky propustná. Navíc si můžete pořídit i organické hnojivo. Většinu bylinek je totiž potřeba jednou za 14 dní přihnojit.
Víte, že bez hnojení se obejde třeba levandule, rozmarýn, dobromysl nebo tymián, protože rostou na chudých kamenitých půdách? Když tyhle bylinky budete příliš hnojit, sice se dočkáte rychlého růstu, ztratí ale na vůni.
Náš tip: Nezapomeňte si koupit i lopatku, zahradnické nůžky a sázecí kolík.
Tip číslo tři: Jaké bylinky by neměly v kuchyni chybět?
- Bazalka, které vyhovuje vlhká půda a místo, kam aspoň 6 hodin denně dopadá sluníčko. Díky tomu bude mohutnější a vy ji využijete jak do salátů, tak do dalších pokrmů.
- Rozmarýn, který vynikne v samostatném květináči a nesnáší průvan. Takové kuře na rozmarýnu je lahůdka.
- Oregano neboli dobromysl, které vyžaduje dostatek slunečních paprsků, pozor je třeba dát na průvan, Sbírat můžete lístky a hned je spotřebovat nebo si je usušit.
- Pažitka, který vyžaduje častou zálivku, a i přes veškerou péči začne časem žloutnout. Netrapte se tím a vysaďte novou.
- Máta, která je skvělá do koktejlů i na čaj a je pro pěstování v bytě jako stvořená.
- Meduňka, kterou si mnozí pletou s mátou, liší se od ní ale chutí i vůní. Není náročná na péči, ocení ji ti, kdo mají problém s usínáním. Meduňka totiž uklidňuje.
- Koriandr, který je sice náročnější na pěstování, když ho ale dáte do samozavlažovací nádoby a budete ho pravidelně hnojit, jistě to zvládnete.
- Tymián, který nesnáší přemokření, má rád sluníčko a teplo. Skvěle ladí s drůbeží, rybami i vepřovým masem, hodí se do polévek i omáček, je účinný i při nachlazení, kašel, proti průjmům i nadýmání a zlepšuje trávení.
- Levandule, která potěší na pohled a krásně voní. Má uklidňující účinky, můžete si z ní uvařit čaj nebo ji přidat do sušenek. Když si pár větviček natrháte a vložíte jen tak do vázy, získáte originální dekoraci.
- Libeček, který má v české kuchyni místo odjakživa, je báječný třeba k dochucení polévek a omáček.
- Šalvěj, která zažene žaludeční problémy i bolest v krku.
- Saturejka, která je vynikající do těstovin.
Víte, že některé bylinky můžete v květináči nakombinovat třeba s kmínem nebo cherry rajčátky a získat tak další surovinu na přípravu skvělých domácích jídel?
Tip číslo čtyři: Pozor na zálivku
Bylinky by neměly být suché, nesmí ale ani stát ve vodě. Ideální je střídmá zálivka a vrstva z hrubšího štěrku na dně nádoby, která kořenům zajistí dostatek vzduchu.
Tip číslo pět: Pozor na přímé sluníčko
Některým bylinkám nesvědčí, ideální tak je umístit bylinkovou zahrádku na východní nebo západní stranu. Kdo tu možnost nemá a má ji orientovanou na jih, musí se postarat o přistínění, třeba za pomoci dřevěné rolety nebo žaluzie na okně.
Mezi bylinky, kterým sluníčko nevadí patří třeba rozmarýn, bazalka, levandule nebo tymián, pozor si musíte dát například u stévie, máty nebo meduňky.